De zorg

De coronapandemie heeft grote gevolgen voor de zorg. Alle maatregelen en adviezen hebben niet alleen impact op patiënten en cliënten, maar ook op alle mensen die werkzaam zijn als zorgprofessional.

Direct naar het laatste nieuws

Nieuwsbrief Vaccinatie Update voor zorgprofessionals

Informatie voor zorgmedewerkers

GGD Hollands Noorden ondersteunt met praktische informatie voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis. Denk aan zorgverleners in de wijkverpleging, Wmo-ondersteuning, gehandicaptenzorg, verpleeghuiszorg, ambulancezorg, woonzorgcentra, kleinschalige woonvormen en de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg).

GGD Hollands Noorden probeert de informatie up-to-date te houden, maar verwijst voor de meest actuele informatie naar het RIVM

Werkt u als zorgprofessional in het ziekenhuis? Dan vindt u hier alle actuele informatie van het RIVM.

Testen zorgmedewerkers

Als zorgprofessional wilt u natuurlijk precies weten wat het testbeleid voor u inhoudt. Want als u of één van uw huisgenoten klachten heeft, dan is het van groot belang dat u zich direct laat testen.

Bij GGD Hollands Noorden kunt u zich op elke testlocatie met voorrang laten testen. Heeft u:

  • klachten die passen bij COVID-19 én
  • bent u onmisbaar voor de (directe) patiëntenzorg en continuïteit van de zorg (dit geldt ook voor laboratoriumpersoneel) én
  • kunt u niet worden vervangen door een collega?

Meldt u dan aan voor testen met voorrang. Op deze pagina van de Rijksoverheid staat een landelijk prioriteitsnummer dat u kunt bellen. Ook vindt u er informatie over welke zorgberoepen wel en welke beroepen niet in aanmerking komen voor testen met prioriteit.

U kunt online een afspraak maken via Coronatest.nl. U heeft hiervoor een DigiD nodig.

U kunt ook bellen voor een afspraak. Het landelijke nummer is 0800-1202. De GGD-medewerker maakt met u een afspraak bij een testlocatie in uw regio. Houdt uw Burgerservicenummer (BSN) bij de hand. U vindt dit nummer op uw paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs.

Dit telefoonnummer is 7 dagen per week van 8.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar.

  • Is de PCR-test negatief en heeft u milde klachten (geen koorts)? Dan mag u weer aan het werk.
    Dit geldt niet als de geteste medewerker in quarantaine is. Dan moet de quarantaineperiode vervolgd worden.
  • Is de PCR-test positief? Dan blijft u thuis in isolatie tot minimaal 7 dagen na de start van de symptomen. Ook bent u 48 uur koortsvrij en ten minste 24 uur symptoomvrij voor u weer aan het werk gaat.

Quarantaine zorgmedewerkers

Bij quarantaine gaat het om personen die (nog) geen klachten van COVID-19 hebben, maar die een grote kans hebben om besmet te zijn. Voor zorgmedewerkers is het extra belangrijk om de juiste richtlijnen te volgen van het RIVM.

Bekijk het test- en quarantaineschema voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis

Bij quarantaine gaat het om personen die (nog) geen klachten van COVID-19 hebben, maar die een grote kans hebben om besmet te zijn. Voor zorgmedewerkers is het extra belangrijk om de juiste richtlijnen te volgen van het RIVM.

Bekijk het test- en quarantaineschema voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis

Vaccineren

Zorgmedewerkers in de directe COVID-zorg krijgen als eerste een vaccinatie aangeboden. Zij werken in verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning en GGZ-zorg. Ook huisartsen en hun zorgverlenende medewerkers worden sinds eind januari 2021 ingeënt.

Het schema en welk vaccin u krijgt, is bepaald door de Rijksoverheid. De volgorde van vaccinatie kan veranderen, bijvoorbeeld vanwege de levering van vaccins.

Persoonlijke uitnodiging

U kunt pas een afspraak maken voor vaccinatie als u een persoonlijke uitnodiging van uw werkgever krijgt.

Vrijwilliger of mantelzorger

Bent u vrijwilliger of mantelzorger, dan valt u niet binnen deze groep zorgmedewerkers. U krijgt, net als de andere Nederlanders, een uitnodiging wanneer de groep waarin u valt aan de beurt is. Dit hangt af van uw leeftijd en/of medische situatie.

Bekijk hier wanneer u aan de beurt bent voor vaccinatie.

Mentaal fit voor zorgprofessionals

Psychosociale hulpverlening (PSH) is er ook voor de zorgprofessional. Waar kunt u terecht als u last heeft van stress, gevoelens van onmacht en frustratie of als u behoefte heeft aan een luisterend oor?

 

Handleiding zorgprofessionals

‘Zorgen voor professionals’ is een korte handleiding met tips en adviezen voor zorgprofessionals die onder grote druk moeten of moesten werken. In meerdere talen beschikbaar.

Steunpunt coronazorgen

Hoe blijft u als zorgprofessional mentaal gezond in de coronacrisis? De grote hoeveelheid werk blijft maar doorgaan en kan machteloze gevoelens, frustratie en schuldgevoel teweeg brengen.

Platform Stress de baas

Een baan in de zorg vraagt soms veel van u. Zeker in deze bijzondere tijd. Op het platform Stress de baas helpen we u om met energie naar uw werk te blijven gaan.

De Luisterlijn

De Luisterlijn biedt dag en nacht een luisterend oor. Behoefte aan een vertrouwelijk gesprek? U kunt chatten en/of mailen via de website of bellen naar 020-6757575

Blijf overeind coaching

Bij het platform Blijfovereind kan iedereen een gratis gesprek van een half uur met een coach boeken. Alle gesprekken zijn vertrouwelijk. Elke dag van 8.00 tot 21.00 uur (ook in het weekend) kunt u een gesprek boeken.

Bellen, appen, chatten met MIND

De medewerkers van MIND Korrelatie staan voor u klaar met hulp en advies. Elke werkdag kunt u tussen 9.00 en 17.30 terecht via telefoon (0900-1450), chat, WhatsApp en mail.

Coaching voor zorgprofessionals

Heeft u als zorg- en welzijnsmedewerkers behoefte aan mentale ondersteuning? U kunt voor coaching terecht bij Sterk in je Werk.

ARQ Hulp voor zorgprofessionals

Het contactpunt van ARQ/IVP is 7 dagen per week bereikbaar tussen 8.30 en 21.30 uur via 088-3305500. Hier vindt u ondersteuning voor (medische) zorgprofessionals en hun leidinggevenden bij de psychosociale aspecten van hun werk.

Zelfscreener in 10 minuten

De Zelfscreener brengt in kaart wat energie geeft in het werk, wat stress oplevert en hoe u hiermee omgaat. Het invullen duurt ongeveer 10 minuten. U krijgt bij de uitslag tips mee.

beschermingsmiddelen

Voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis gelden richtlijnen voor het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Denk aan medische mondneuskapjes, handschoenen en brillen.

Dit zijn de RIVM richtlijnen omtrent PBM bij verzorging, verpleging of medische behandelingen buiten het ziekenhuis.