Sinds kort zijn er zelftesten verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Dit is een antigeensneltest, die u zelf thuis kunt afnemen. Zelftesten zijn bedoeld als extra middel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Door sneltesten te gebruiken, kunnen besmettingen eerder opgespoord worden. Dat zorgt voor meer veiligheid als u met mensen in contact komt. Bijvoorbeeld als u naar school gaat of als u in een functie werkt waarin thuiswerken niet mogelijk is.
De uitslag van een zelftest is minder nauwkeurig. Gebruik daarom zelftesten niet als u:

 • coronaklachten heeft
 • dicht bij iemand met corona was
 • terugkeert uit een hoog-risicogebied

Maak in bovenstaande gevallen een testafspraak bij GGD Hollands Noorden. Hier wordt u door een professional getest. De testmethode is nauwkeuriger en de uitslag dus betrouwbaarder.

Zelftesten zijn ook niet bedoeld als toegangstest.

Gebruik zelftest
De zelftest is een antigeentest die u volledig zelf uitvoert. U neemt dus zelf slijm af uit uw neus en analyseert dit direct. Het resultaat is iets minder betrouwbaar dan een test in de teststraat. U kunt met een zelftest de kans op een ongemerkte besmetting verkleinen, maar zeker niet uitsluiten. De betrouwbaarheid hangt af van de afname. Volg de gebruiksaanwijzing dus goed op. U bent zelf verantwoordelijk om de test goed af te nemen.

Positieve zelftest
Is de uitslag van de zelftest positief? Dan heeft u waarschijnlijk corona. We vragen u om een hertest te doen in een GGD teststraat van GGD Hollands Noorden. Maak een afspraak via www.coronatest.nl (met DigiD) of via 0800-1202.

 • Ondertussen blijft u thuis, behalve om naar de teststraat te gaan. Ook uw huisgenoten blijven thuis.
 • Informeer ook alvast uw nauwe contacten. Dit zijn mensen die op of na de dag van de zelftest langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand van u vandaan waren. Ook zij blijven thuis tot de uitslag bekend is.
 • Wij starten het bron- en contactonderzoek als de uitslag opnieuw positief blijkt. De GGD belt u dan op.

Uitzondering
Let op: bel direct GGD Hollands Noorden (088-0100562) als u:

 • Op een school of kinderdagverblijf komt als medewerker of kind/leerling.
 • In uw omgeving mensen hebt, bij wie het coronavirus is bevestigd door een professionele test en u vermoedt dat u het virus van hen hebt gekregen.

Dan starten wij direct het bron- en contactonderzoek, terwijl de uitslag van de hertest bij de GGD Hollands Noorden nog niet bekend is.

Negatieve zelftest
Is de uitslag van de zelftest negatief? Dan heeft u waarschijnlijk geen corona. Let wel: de zelftest is iets minder betrouwbaar. Blijf dus voorzichtig en houdt u aan de basisregels.

Zelftesten met CE-logo
Op de verpakking van de zelftest hoort een CE-logo te staan. Dit zijn de door Rijksoverheid goedgekeurde testen. Er zijn 2 soorten:

 • Zelftesten met CE-logo met hierachter een getal van 4 cijfers
  Zelftesten met CE-logo zonder getal

Op dit moment staat op de meeste verpakkingen van antigeentesten een CE-logo zonder getal. Er hoort altijd een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing bij te zitten.