‘Geen prik(ken), maar wel een officieel geregistreerd vaccinatie- of herstelbewijs? Klinkt u dat ook als muziek in de oren?’ Berichten met deze of vergelijkbare strekking circuleren via apps als Telegram. Ondanks inspanningen van het politie, OM en het ministerie van VWS worden nog steeds illegale QR-codes aangeboden en verhandeld.

Voor de valse QR-codes worden geldbedragen gevraagd vanaf honderden tot soms wel 1.000 euro.  De illegaal verstrekte QR-codes staan op naam naar keuze en kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot onder andere horeca en evenementen, ook als iemand niet is gevaccineerd of geen test heeft gedaan. Het gebruik van een illegale QR-code is niet zonder risico. Niet alleen de verkopers maar ook de kopers van deze QR-code zijn strafbaar, zo waarschuwt de politie. Mensen met een vervalste code riskeren een strafblad of een boete.

Bovendien is oneigenlijk gebruik van de QR-code bepaald niet solidair. Moedwillig brengen zowel verkopers als kopers van deze valse QR-codes de gezondheid van anderen in gevaar. Digitale rechercheurs van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport volgen de illegale handel op de voet. Onrechtmatige QR-codes worden geblokkeerd. In de praktijk betekent dit dat iemand die een valse code heeft gekocht, dan opnieuw met lege handen staat.