Vaccineren
In de strijd tegen corona zijn we bezig met grootste vaccinatiecampagne ooit in ons land. GGD HN begrijpt dat u vragen heeft en geeft graag duidelijkheid.
Direct naar het laatste nieuws
Vaccinatie-uitnodiging ontvangen? Ga naar coronavaccinatie-afspraak.nl. U heeft hiervoor DigiD nodig.
Geen DigiD? Bel het landelijke nummer dat in de brief staat.
Vaccinatielocaties
Heeft u een oproep gekregen voor vaccinatie tegen het coronavirus? In onze regio kunt u terecht op verschillende locaties. Als u belt voor een afspraak, dan wordt gekeken naar de locatie het dichtst bij u in de buurt. GGD Hollands Noorden heeft 4 vaccinatielocaties, verspreid over de regio.


Alkmaar
Evenemententerrein, Olympiaweg 26, 1816 MJ Alkmaar

Middenmeer
Bedrijventerrein Agriport 33,
1775 TB Middenmeer

Den Helder
Voorm. Gemeentehuis, Drs. F. Bijlweg, 1784 MC Den Helder

Hoorn
IJsbaan De Westfries,
Westfriese Parkweg 5, 1625 MA Hoorn
Afspraak maken
Afspraak maken voor vaccineren
GGD Hollands Noorden is in januari gestart met vaccineren van de verschillende doelgroepen op de centrale vaccinatielocaties. U krijgt de uitnodiging vanzelf met de post gestuurd via de eigen huisarts of het RIVM.
In deze uitnodiging staat een landelijk telefoonnummer. Via dit nummer kunt u een afspraak maken voor de vaccinaties bij GGD Hollands Noorden. Kunt u zelf niet bellen? Iemand anders mag dit ook voor u doen, bijvoorbeeld uw kind, mantelzorger, gevolmachtigde, medewerker van het verpleeghuis of een doventolk.
Afspraak verzetten
Bent u verkouden of heeft u andere coronagerelateerde klachten? Verzet dan de afspraak via het telefoonnummer in de uitnodigingsbrief.
Al deze informatie leest u ook in de uitnodigingsbrief.
Corona gehad? 1 vaccinatie
Heeft u in de afgelopen 6 maanden corona gehad? Dan hoeft u nog maar 1 vaccinatie. Geef dit aan bij het maken van de afspraak. Heeft u al een 2e afspraak staan? Dan vragen we u deze zelf even af te zeggen. Bent u na de 1e vaccinatie besmet geraakt met corona, dan gaat die 2e vaccinatie wél door.
Dit geldt niet voor kwetsbare mensen, die corona hebben gehad. Voor hen is die 2e vaccinatie noodzakelijk.
Het landelijke telefoonnummer is 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.
De vaccinatie bestaat meestal uit 2 prikken, afhankelijk van het type vaccin. Er worden dus twee datums afgesproken. Houdt u uw Burgerservicenummer (BSN) bij de hand? De telefonist stelt u een aantal algemene vragen over uw gezondheid en over welke medicijnen u eventueel gebruikt. Dit medicatie-overzicht kunt u bij de apotheek opvragen.
Bij de uitnodiging zit ook een lijst met vragen over uw gezondheid en eventueel medicijngebruik. Wilt u deze gezondheidsverklaring invullen? Voor beide afspraken krijgt u dezelfde gezondheidsverklaring, die u dus 2 keer invult en meeneemt.
Vaccineren inwoners 1949-1951
De komende weken komen naar verwachting meer vaccins beschikbaar. Daarom wordt het vaccinatietempo opgevoerd. Iedereen die van 1949 tot en met 1951 is geboren, kan nu een afspraak maken. Om ervoor te zorgen dat de registratie van de honderdduizenden afspraken per week snel en soepel verloopt, wordt het maken van een online afspraak aanbevolen. De GGD adviseert om zo snel mogelijk een afspraak in te plannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Het gebruik van DigiD is daarbij noodzakelijk.
Genoemde doelgroep wordt gevaccineerd met BionTech/Pfizer. Inwoners die liever telefonisch een afspraak willen maken, moeten wachten tot de brief van het RIVM is ontvangen. In de loop van aankomende week begint het RIVM met het versturen van de schriftelijke uitnodigingen voor genoemde doelgroep. Voor inwoners die na 1951 zijn geboren heeft het geen zin een afspraak in te plannen. Afspraken die gemaakt zijn door mensen die dat jaartal zijn geboren, worden afgezegd. Dagelijks worden afspraken gefilterd op geboortejaar.
Vaccinatiestrategie
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaalt de volgorde waarin groepen worden gevaccineerd. GGD Hollands Noorden staat hierbuiten. Leidraad voor de vaccinatiestrategie van het ministerie zijn de adviezen die de Gezondheidsraad hierover uitbrengt. De startdatum van de verschillende doelgroepen is afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins. Kijk voor de meest actuele volgorde van vaccineren op www.coronavaccinatie.nl.
Uw afspraak
Dit neemt u mee
- Identificatiebewijs (ID-kaart of paspoort)
- Afspraakbevestiging
- Uitnodigingsbrief
- Gezondheidsverklaring
- Mondkapje
- Trek kleding aan waarbij u makkelijk de bovenarm kunt ontbloten
Wij verwachten u maximaal 5 minuten voor de afgesproken tijd. Dit om de planning voor iedereen goed te laten verlopen en om wachtrijen te voorkomen. Mondkapjes en 1,5 meter afstand zijn verplicht, behalve bij het zetten van de prik door de GGD-medewerker. Er is een duidelijke looproute aangegeven. Het zorgpersoneel is er om u te begeleiden en aanwijzingen te geven.
U krijgt de vaccinatie in de bovenarm, dus draag kleding waarbij de arm gemakkelijk bloot gelegd kan worden. Als u bent gevaccineerd, dan krijgt u een bewijs hiervan en een informatieflyer. Wij raden u aan om 15 minuten in de wachtruimte plaats te nemen, om er zeker van te zijn dat het vaccin geen directe bijwerkingen geeft. Er is altijd een arts aanwezig bij de vaccinatielocaties van GGD Hollands Noorden. U krijgt een glaasje limonade aangeboden.
Vaccinatievolgorde
Er wordt in Nederland van ouder naar jonger volgens onderstaand schema gevaccineerd. Dit schema is bepaald door de Rijksoverheid.

GGD Hollands Noorden volgt het schema van de Rijksoverheid.
Vanaf januari 2021
In januari zijn bewoners van verpleeghuizen, instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking opgeroepen en gevaccineerd.
Thuiswonende, mobiele ouderen van 90+
Vanaf 25 januari krijgen thuiswonende, mobiele ouderen van 90 jaar en ouder een uitnodiging via de eigen huisarts. Vaccineren gebeurt op de GGD-locaties.
Thuiswonende mobiele ouderen tussen 85 en 90 jaar
Vanaf februari 2021 krijgen thuiswonende mobiele ouderen tussen 85 en 90 jaar een uitnodiging van RIVM. Vaccineren gebeurt op de GGD-locaties.
Thuiswonende mobiele ouderen tussen de 80 en 85
Hierna zijn thuiswonende mobiele ouderen tussen de 80 en 85 jaar aan de beurt.
Mobiele thuiswonenden vanaf 65 jaar
Vanaf half februari/maart 2021 krijgen mobiele thuiswonenden vanaf 65 jaar (van oud naar jong) de uitnodiging. Vaccineren vindt plaats op de GGD-locaties.
Iedereen tussen 60 - 64 jaar
Hierna volgen mensen van 60 – 64 jaar, van oud naar jong. Zij worden gevaccineerd bij de huisarts.
Niet-mobiele thuiswonenden vanaf 65 jaar
Niet-mobiele thuiswonenden vanaf 65 jaar krijgen het vaccin in volgorde van oud naar jong van de huisarts. Onduidelijk is nog hoe en wanneer dit gebeurt.
Op Texel
Op Texel zijn vanaf 27 februari de mobiele 80-plussers, zorgverleners uit verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging opgeroepen. In de eerste week van maart waren de kwetsbare inwoners in kleinschalige woonvormen aan de beurt. De genodigden kunnen terecht in de TXL sporthal aan de Emmalaan in Den Burg. De leeftijdsgroep tussen 75 en 79 jaar volgde medio maart. Niet-mobiele 75-plussers worden door de Texelse huisartsen thuis bezocht voor de vaccinatie.
werking van de vaccinatie
Het vaccin bestaat uit heel kleine deeltjes van het virus. Deze deeltjes zorgen ervoor dat het lichaam zich klaarmaakt om het coronavirus te herkennen, zonder dat u ziek wordt. Hierop worden antistoffen gemaakt. Komt u na de vaccinatie in aanraking met het coronavirus, dan weet uw lichaam direct wat er aan de hand is. Het immuunsysteem kan hierdoor het virus direct te lijf gaan. Dat maakt dat u niet ziek wordt of veel minder ziek. Bovendien zorgt vaccineren ervoor dat er groepsimmuniteit wordt opgebouwd, waardoor het virus zich minder goed kan verspreiden.
Bescherming
Als u bent ingeënt, dan bent u zo goed mogelijk beschermd tegen het virus. Toch is het belangrijk dat u zich voorlopig nog houdt aan de geldende maatregelen. Op dit moment wordt namelijk nog onderzocht of u andere mensen kunt besmetten, zonder dat u zelf ziek bent. Pas 10 tot 14 dagen na de eerste prik blijkt uit onderzoek dat er het lichaam zich wapent tegen de strijd. De echte bescherming is er pas na de tweede prik. Onderzoek wijst uit dat dan de maximale afweer is opgebouwd.
Wetenschappers en onderzoekers over de hele wereld hebben hard gewerkt om zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen. Alle kennis over de werkzaamheid ervan en veiligheidstests zijn tegelijkertijd uitgevoerd, beoordeeld en gedeeld. De vaccins voldoen aan dezelfde strenge eisen als andere vaccins. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordelen alle vaccins op werking, kwaliteit en veiligheid. Elk goedgekeurd vaccin is bovendien op tienduizenden mensen getest. Want uw gezondheid staat voorop.
Type vaccin
De Nederlandse overheid heeft gekozen voor vaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen. Van alle vaccins, behalve Janssen, zijn 2 vaccinaties nodig voor een optimale bescherming tegen het coronavirus. Welk vaccin u krijgt, is landelijk bepaald door het ministerie van VWS.
Biotech/Pfizer vaccin: 3 weken na de eerste vaccinatie krijgt u de tweede.
AstraZeneca: 12 weken na de eerste vaccinatie krijgt u de tweede.
Moderna: 4 weken na de eerste vaccinatie krijgt u de tweede.
Bijwerkingen van de vaccinatie
Net als bijna elk vaccin en medicijn heeft ook het coronavaccin bijwerkingen. Niet iedereen heeft hier last van, maar houdt rekening met de volgende verschijnselen.
- Matige pijn op de plaats van inenting (meer dan 80%)
- Vermoeidheidsklachten (meer dan 60%)
- Hoofdpijn (meer dan 50%)
- Spierpijn (meer dan 30%)
- Koude rillingen (meer dan 30%)
- Gewrichtspijn (meer dan 20%)
- Koorts (meer dan 10%)
In de meeste gevallen zijn de bijwerkingen binnen 1 tot 2 dagen over. U kunt een paracetamol nemen om de klachten te verminderen, als u last heeft. Maakt u zich zorgen, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts.
Voor overige medische vragen met betrekking tot uw vaccinatie kunt u bellen met het nummer in de uitnodigingsbrief.
VACCINS: FEITEN & FABELS
Het coronavaccin is er snel gekomen. Kan dat wel veilig zijn? Hoe zit het met de langetermijneffecten? En hoe moet je kijken naar de lange termijneffecten en risico’s van zo’n vaccin? Professor Marjolein van Egmond van Amsterdam UMC geeft in dit interessante filmpje antwoord op deze vragen.
VACCINS: FEITEN & FABELS
Cécile van Els, hoogleraar vaccinologie, bespreekt feiten en weerlegt fabels over de COVID 19-vaccins.