Jongeren van 12 t/m 17 jaar met een kwetsbare gezondheid lopen verhoogd risico op ernstige ziekte door COVID-19. De Gezondheidsraad adviseert deze jongeren met voorrang te vaccineren. Minister Hugo de Jonge neemt dit advies over. De jongeren worden bij de GGD gevaccineerd met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Op dit moment is BioNTech/Pfizer het enige vaccin dat de EMA heeft goedgekeurd voor jongeren vanaf 12 jaar.

Kwetsbare jongeren
De jongeren die nu worden uitgenodigd voor coronavaccinatie zijn o.a. de jongeren van 12 t/m 17 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld jongeren met longziekten, kanker en immuundeficiƫnties. Ook jongeren met obesitas, jongeren met het syndroom van Down en jongeren die vanwege gezondheidsproblemen in instellingen verblijven, worden uitgenodigd voor coronavaccinatie. Daarnaast gaan we over op ringvaccinatie. Dat is bijvoorbeeld belangrijk bij jongeren uit risicogroepen die om medische redenen zelf niet gevaccineerd kunnen worden. De huisgenoten van deze jongeren die 12 jaar of ouder zijn, kunnen gevaccineerd worden om deze kwetsbare jongeren beter te beschermen. Ook gezonde jongeren van 12 t/m 17 jaar die een huisgenoot hebben die ernstig ziek is, kunnen in bepaalde situaties gevaccineerd worden.

Uitnodigingen
De huisartsen nodigen de jongeren die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik en jongeren met het syndroom van Down zo snel mogelijk uit voor de coronavaccinatie. Minister De Jonge bekijkt op dit moment hoe jongeren met obesitas en jongeren die vanwege gezondheidsproblemen in een instelling verblijven, kunnen worden uitgenodigd. Datzelfde geldt voor jongeren uit risicogroepen die zelf niet gevaccineerd kunnen worden, en jongeren die huisgenoot zijn van ernstig zieke mensen. In totaal gaat het naar verwachting om 60.000 tot 100.000 jongeren die nu gevaccineerd kunnen worden. Het streven is dat zij vanaf eind juni een uitnodiging voor hun vaccinatie ontvangen.

Jongeren van 16 en 17 jaar met een hoog medisch risico zijn al eerder uitgenodigd voor vaccinatie met het BioNTech/Pfizer-vaccin. Dat zijn jongeren met bijvoorbeeld leukemie, morbide obesitas, het syndroom van Down of een ernstig aangetast immuunsysteem.