De Vaccinatie Twijfel Telefoon krijgt een nieuw, landelijk telefoonnummer. Vanaf 13 december kan iedereen met twijfels
en vragen over het nemen van een vaccin bellen naar 088-7555777. Het nummer is dagelijks tussen 8.30 en 16.30 uur te
bereiken.

Het telefoonnummer werd eind vorige maand opgericht door internist Robin Peeters van het Erasmus MC in Rotterdam. Nu sluiten de universitaire ziekenhuizen van Utrecht, Amsterdam, Nijmegen en Maastricht zich aan bij het initiatief, evenals de huisartsen uit die regio’s. Volgens de initiatiefnemer blijkt dat er een enorme behoefte is aan een dergelijk informatielijn. “Er zijn zoveel onzinverhalen, dat er behoefte is aan een onafhankelijk advies”, zo meldt hij aan de NOS.

Voorziet in een behoefte
Doordat de andere ziekenhuizen ook meedoen met het nummer, kan de lijn dagelijks geopend worden. Peeters noemt het fijn om in een behoefte te kunnen voorzien. “Hoe meer wij mensen kunnen helpen met een beslissing en hoe meer we de instroom in ziekenhuizen kunnen beperken, hoe beter.”

Specifieke vragen
De mensen die bellen zijn volgens hem in te delen in grofweg drie categorieën. Op de eerste plaats zijn dat mensen die vragen hebben over hun eigen ziektebeeld. “Bijvoorbeeld wanneer iemand regelmatig last heeft van migraine en zich afvraagt
of een vaccinatie dat verergert.” Daarnaast zijn er veel vragen over zwangerschappen en vruchtbaarheid in combinatie met het vaccin. Verder worden veel vragen over bijwerkingen gesteld. Het zijn specifieke vragen die niet of nauwelijks worden beantwoord op websites van de overheid. Volgens Peeters is het goed dat mensen hun vraag direct aan artsen kunnen stellen en dan niet hoeven te bellen naar de overheid of andere instanties. “De kracht van deze telefoon is dat mensen anoniem aan een onafhankelijke dokter hun vragen kunnen stellen.”

Eigen keuze
Peeters benadrukt dat niemand aan het eind van een gesprek wordt gevraagd om zich te laten vaccineren. “We willen niet dwingend over komen. Iedereen moet zijn eigen keuze maken.” Wel zegt hij regelmatig te horen dat mensen na het telefoontje een afspraak maken voor een prik.