Het demissionaire kabinet wil zelftests huis-aan-huis verspreiden. Terugkerende vakantiegangers worden dringend  opgeroepen bij thuiskomst van vakantie zo’n zelftest te doen. Vooral voordat zij weer naar hun werk of naar school gaan, aldus minister De Jonge. Het is nog niet bekend hoe de zelftests precies huis aan huis worden verspreid.

De oproep is in principe bedoeld voor mensen die in het buitenland zijn geweest, maar het kan ook als mensen hun vakantie in Nederland hebben doorgebracht. Ook gevaccineerde mensen of mensen die corona hebben gehad. Zij kunnen het virus overbrengen, maar in hoeverre is nog niet precies duidelijk. De oproep geldt alléén voor vakantiegangers die zonder klachten in Nederland terugkeren. Vakantiegangers met klachten die bij het coronavirus passen, laten zich testen. Jongeren zijn volgens De Jonge de grootste risicogroep. Zij kunnen uiteraard terecht bij GGD Hollands Noorden. Het is nog niet precies duidelijk hoe de verspreiding van de zelftests wordt georganiseerd.

Mensen die terugkeren uit een zeer hoogrisicogebied moeten in quarantaine. Voor hen geldt een wettelijke quarantaineplicht van 10 dagen of de helft daarvan als zij op de vijfde dag negatief testen op corona. Overtreding van deze isolatieregel wordt beboet met E 339,-.