Testen
Testen op corona geeft zekerheid en zorgt dat het virus zich minder goed kan verspreiden. Zo beschermen we elkaar. Bij GGD HN kunt u snel terecht.
Laten testen
Testen bij GGD HN is gratis en kan alleen op afspraak. Worden de klachten erger? Neem dan contact op met de huisarts

Klachten?
Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Denk aan neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten en/of koorts. Ook ineens minder kunnen ruiken of proeven kan een symptoom zijn van COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus.
Geen klachten?
Zonder klachten kunt u zich alléén door de GGD laten testen als:
- uw naam als nauw contact naar voren komt uit Bron- en contactonderzoek
- u een melding in de app Coronamelder hebt gekregen
- u terugkomt uit het buitenland
- u meedoet aan een onderzoek grootschalig testen
Let op: komt uw naam naar voren bij het Bron- en contactonderzoek, maar bent u géén nauw contact? Geef dit duidelijk aan bij het maken van een telefonische afspraak. U kunt, als u geen klachten heeft, zich dan wél laten testen.
U kunt online een afspraak maken via Coronatest.nl. U heeft hiervoor een DigiD nodig.
U kunt ook bellen voor een afspraak. Het landelijke nummer is 0800-1202. De GGD-medewerker maakt met u een afspraak bij een testlocatie in uw regio. Houd uw Burgerservicenummer (BSN) bij de hand. U vindt dit nummer op uw paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs.
Dit telefoonnummer is 7 dagen per week van 8.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar.
Belt u vanuit het buitenland? Dan werkt het 0800-nummer niet altijd. U kunt bellen naar +31 85-0659063.
testen op corona
Daarom laten testen
Als u zich laat testen, dan weet u of u op dit moment besmet bent met het coronavirus. Zo kunt u besmetting van anderen en verspreiding van het virus voorkomen
Voor de test
Tot het moment van de afspraak blijft u thuis. U ontvangt geen bezoek en houdt het liefst 1,5 meter afstand van gezinsleden en/of huisgenoten. Het is verstandig om vaak de handen te wassen, zodat u indirecte besmetting voorkomt. Hoest en nies in de elleboog. Als de klachten erger worden, neem dan contact op met de huisarts.
Naar de testlocatie
Het advies is om met de auto naar de locatie te komen. Rijd bij voorkeur zelf. Lukt dit niet? Vraag een huisgenoot om u te brengen. Neem zelf links achter de bestuurder plaats.
Is de auto geen optie voor u? Geef dit aan bij het maken van de afspraak. Dan bekijkt de medewerker waar u lopend terecht kunt of met bijvoorbeeld de fiets of scooter. Bent u minder valide, dan kunt u naar de testlocatie komen met de scootmobiel, brommobiel of rolstoel. Bent u volledig afhankelijk van de hulp van anderen? Dan kijken we wat de mogelijkheden zijn in uw regio.
Maak géén gebruik van het openbaar vervoer of een taxi. U kunt onderweg mogelijk anderen besmetten.
Bij de testlocatie
Zorg dat u op de afgesproken datum en op tijd bent. Dit is belangrijk, omdat de afspraken zo worden gepland dat er geen rijen ontstaan en er dus geen extra risico op besmetting is. U neemt uw identiteitsbewijs en de afspraakbevestiging mee. De gegevens worden bij aankomst gecontroleerd.
Tijdens de test
Er wordt een dunne, flexibele wattenstaaf diep in de neus en keel gestoken. Dit duurt niet lang, maar kan héél even onprettig zijn. Vindt u het een beetje spannend? Geef dit dan aan. De medewerkers houden graag rekening met u.
Na de test krijgt u deze flyer met informatie mee.
De uitslag
Binnen 48 uur na de test kunt u de uitslag met de DigiD online inzien via coronatest.nl. Geen DigiD? Dan belt de landelijke afsprakenlijn om de uitslag door te geven. Tot de testuitslag bekend is, blijft u thuis en houdt u zich aan de quarantainemaatregelen.
Negatieve uitslag?
Dat is fijn. Dan had u op het moment van testen geen corona. U hoeft niet meer thuis te blijven. Er is een aantal situaties, waarbij u nog wel thuisblijft. RIVM legt dit uit.
Positieve uitslag
Op moment van testen is het coronavirus bij u vastgesteld en u gaat nu in isolatie. U wordt gebeld door GGD Hollands Noorden. De medewerker vertelt u wat u moet doen. Ook wordt het Bron- en contactonderzoek gestart.
U kunt uit isolatie als de eerste dag met klachten minimaal 7 dagen geleden is en u 24 uur geen coronagerelateerde klachten meer hebt: koorts, diarree, spierpijn, keelpijn, benauwdheid, neusverkoudheid en/of hoest. Wat niet meetelt: moeheid, minder/niet ruiken en proeven. U kunt iets langer last hebben van deze symptomen, zonder dat u besmettelijk bent.



GGD HN testlocaties
Via coronatest.nl kunt u zelf kiezen voor tijdstip en een testlocatie in uw eigen regio. Ook als u belt voor een afspraak, dan wordt gekeken naar de locatie het dichtst bij u in de buurt.
GGD HN heeft 7 testlocaties, verspreid over de regio. Dit noemen we ‘drive in’- coronateststraten.
- Toermalijnstraat 1a, 1812 RL Alkmaar
Bekijk route - Oostergouw 7, 1689 AH Zwaag (gemeente Hoorn)
Bekijk route - Emmalaan 65, 1791 AT Den Burg
Bekijk route - Handelskade 10, 1785 AC Den Helder
Bekijk route - Delta 10, 1704 EE Heerhugowaard
Bekijk route - De Veken 250, 1716 KJ Opmeer
Bekijk route - Middenweg 7, 1611 KP Bovenkarspel
Bekijk route


Bron- en contactonderzoek
GGD HN doet na elke positieve test een bron- en contactonderzoek. Er wordt onderzocht met wie de persoon die corona heeft, nauw in contact is geweest. De GGD-medewerker belt u en samen onderzoekt u door wie u bent besmet (de bron), met wie u in contact bent geweest (de contacten) en welke mensen u mogelijk zelf heeft besmet met corona.
In afwachting van de testuitslag kunt u zelf alvast opschrijven met wie u de afgelopen dagen contact heeft gehad. Reken vanaf 2 dagen vóórdat de klachten begonnen. Het gaat vooral om mensen met wie u contact had langer dan 15 minuten binnen 24 uur én op minder dan 1,5 meter afstand.
Huisgenoten blijven thuis in quarantaine. Zij hebben zo min mogelijk contact met de persoon die corona heeft en laten zich testen, ook zonder klachten.
Nauwe contacten krijgen via GGD HN te horen dat ze mogelijk besmet zijn. Zij gaan in quarantaine en laten zich testen op corona. Komt uw naam naar voren bij het Bron- en contactonderzoek, maar bent u géén nauw contact? Geef dit duidelijk aan bij het maken van een telefonische afspraak. U kunt, als u geen klachten heeft, dan wél laten testen.
Betreft het een kind? Dan worden de school, kinderopvang en/of sportvereniging geïnformeerd door GGD HN. Ouders van wie het kind contact heeft gehad met het besmette kind, ontvangen ook een brief met informatie en leefregels. Tot en met 10 dagen na het laatste contact kunt u mogelijk nog ziek worden. Vanuit het bron- en contactonderzoek ontvangt u de juiste leefregels.
Het RIVM maakte een video over het bron- en contactonderzoek:
Kindertestmethode t/m 12 jaar
Zodra de scholen en de kinderopvang weer opengingen, is het testbeleid voor kinderen aangescherpt. De reguliere testmethode, waarbij het wattenstaafje diep in de neus en keel wordt gestoken, is met name voor jonge kinderen éven onaangenaam. GGD Hollands Noorden werkt daarom met een nieuwe innovatieve testmethode speciaal voor kinderen t/m 12 jaar. Het wattenstaafje gaat nog steeds de neus in, maar dan 1-2 cm. in plaats van 4-7 cm. Er wordt een paar keer snel gedraaid. Dit is niet pijnlijk, het kriebelt hoogstens een beetje. De keelafname blijft gelijk. Dit om de betrouwbaarheid van de test te garanderen. Hier is uitgebreid onderzoek naar gedaan. Met deze nieuwe testafname hoopt GGD Hollands Noorden meer ouders te bereiken om hun kind te laten testen. Zo kunnen we het virus beter indammen en blijft ook de continuïteit van opvang en onderwijs beter bewaard.
Quarantaine of isolatie
Soms is er verwarring over of je nu in isolatie of quarantaine gaat. We leggen dit graag aan u uit, zodat u minder risico loopt om anderen te besmetten en om het virus te verspreiden.
Isolatie
Heeft u coronagerelateerde klachten en/of is de testuitslag op corona positief? Dan blijft u thuis in isolatie. Bij een positieve uitslag belt de GGD om de leefregels voor uw persoonlijke situatie te bespreken en te starten met het Bron-en contactonderzoek. Alle mensen die bij u in huis wonen, gaan in quarantaine en volgen de leefregels.
Quarantaine
U gaat 10 dagen in thuisquarantaine als u een huisgenoot of nauw contact bent van een positief getest persoon. Diegene neemt op verzoek van GGD HN contact met u op en vertelt u wat de leefregels zijn. De quarantaine geldt ook, als u via de app Coronamelder een melding hebt gekregen of als u terugkomt uit het buitenland.
Krijgt u klachten die passen bij het coronavirus? Dan blijft u thuis tot de testuitslag. Houdt zo veel mogelijk afstand van huisgenoten.
Wilt u zich niet laten testen, dan blijft u 10 dagen thuis, gerekend vanaf het laatste risicocontact. Geen klachten op dag 10? Dan kunt u op dag 11 weer naar buiten.
Nauw contact
U bent een nauw contact als u in de besmettelijke periode in totaal (opgeteld) langer dan 15 minuten op een dag contact had binnen 1,5 meter.
Het Ministerie van VWS heeft met de Quarantaine Check een online tool ontworpen, die helpt om aan te geven of u in quarantaine moet en welke regels voor u belangrijk zijn.
Did you get tested and received a card with a QR-code? Read the information below:
English | Türkçe | ትግርኛ ፊደል (Tigrinya) | العربية (Arabisch) | Język polski | Fârsi | 文言 (Chinees) | Soomaali
FAQ
Dit zijn de meestgestelde vragen met antwoorden van het RIVM over het coronavirus en COVID-19.