“Ik wil niet alsnog het probleem kunnen worden voor mijn ouders en oma.” Rico Ambrosio (23 jaar) uit Hoorn weet zeker waarom hij de eerste vaccinatie heeft laten zetten en op 17 juni de tweede krijgt.

Rico is eerder aan de beurt dan zijn leeftijdgenoten, want hij heeft sikkelcelziekte. Hierdoor viel hij in de groep mensen met een verhoogd medisch risico. “Maar uiteindelijk scheelt dit maar twee weken ongeveer met de groep zonder medische aandoening, want het gaat ineens héél snel. En het is toch logisch dat eerst de ouderen en kwetsbaren aan de beurt zijn?” Net als zijn ouders en oma, die inmiddels twee vaccinaties hebben gehad. En toen Rico de uitnodiging kreeg, heeft hij geen moment geaarzeld: “Ik heb meteen de afspraken gemaakt. Ik wil voor mijn ouders en oma geen enkel risico lopen. Ook niet voor mezelf uiteraard, maar stel je voor dat ik besmet raak met een andere variant, de Indiase bijvoorbeeld, en ik besmet hun daarmee. Dan ben ik het probleem, dat wil ik echt niet.”

De eerste vaccinatie op vaccinatielocatie De Westfries (Hoorn) was een fluitje van een cent: “Ik had een beetje last op de prikplek. En ik voelde me twee dagen iets minder fit. Logisch als je lichaam hard bezig is om antilichamen op te bouwen. Maar daarna had ik mijn energie weer terug.” Hij werkt als tester in de coronateststraat in het Slotervaart ziekenhuis (Amsterdam). “We werken heel veilig, maar nu ik de eerste vaccinatie heb gehad, voelt het beter. Voor de mensen die langskomen en voor mij en mijn collega’s. Hoewel het aantal testen nu snel afneemt. Gelukkig maar. Ik weet van een aantal mensen dat ze zich onzeker voelden door onduidelijkheid over de vaccinaties en doordat de angst voor corona minder is. Nu iedereen meer zekerheid heeft over de werking van de vaccins en het aantal besmettingen daalt, verwacht ik dat ook zij hun vaccinatie gaan halen.”