Reizen en corona

Gaat u op vakantie of heeft u een reis gepland? Dan reist u vanaf 1 juli reizen met het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC). Dit is een officieel coronabewijs dat het makkelijker maakt om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie.

Digitaal Corona Certificaat: DCC

U maakt een DCC aan via de CoronaCheck-app of via coronacheck.nl. Met uw DCC kunt u aantonen dat:

 • U een negatieve testuitslag hebt
 • U volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19
 • U bent hersteld van corona en u heeft 1 vaccinatie gehad
 • Het vaccinatiebewijs is 270 dagen geldig, vanaf het moment van vaccineren
 • Het herstelbewijs is 180 dagen geldig.
 • Alle papieren bewijzen die tot nu toe zijn uitgegeven, vervallen per 1 april 2022

Reist u buiten Nederland? Controleer voordat u boekt én voor vertrek het reisadvies van het land waar u naartoe reist op wijsopreis.nl. U kunt alleen op vakantie naar landen met een geel (let op: veiligheidsrisico’s) of groen (u kunt reizen) reisadvies.

Na volledige vaccinatie met Pfizer of Moderna moet u 2 weken wachten, vóórdat u een vaccinatiebewijs krijgt.

Er is veel onrust over het bericht dat het Janssen-vaccin per januari niet meer voldoende is om aan de eisen van een QR-code in Oostenrijk te voldoen. VWS en RIVM bepalen het vaccinatiebeleid, niet GGD HN. Neemt u voor reisadvies contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken via 0247- 247 247.

Zie ook: Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?

Coronatest voor reizigers

Bent u nog niet (volledig) gevaccineerd tegen COVID-19? Dan laat u zich testen voor vertrek. Hier zijn kosten aan verbonden. U kunt online via testenvoorjereis.nl een testafspraak inplannen bij een aangesloten commerciële testaanbieder.

Let wel: een afspraak maken voor een reizigerstest via coronatest.nl of het afsprakennummer 0800-1202 is niet mogelijk.

Hier vindt u de meestgestelde vragen + antwoorden

 

CoronaCheck-app gebruiken

De CoronaCheck-app gebruikt u om uw EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) te uploaden. Dit is dus:

 • uw vaccinatiebewijs
 • bewijs van een negatieve testuitslag
 • herstelbewijs nadat u corona heeft gehad

Download de CoronaCheck-app op uw smartphone of tablet.
Heeft u geen smartphone? Maak dan via coronacheck.nl een papieren bewijs aan.

  • Bent u getest door de GGD of wilt u uw vaccinatiebewijs uploaden? Log hiervoor in met uw DigiD.
  • Bent u getest bij een andere locatie dan de GGD? Dan kunt u de ophaalcode die u heeft gekregen, gebruiken voor het aanmaken van uw coronabewijs.
  • Heeft u een herstelbewijs nodig, nadat u corona heeft doorgemaakt? Als u tussen de 11 en 180 dagen geleden door de GGD positief getest bent op corona, kunt u hiervan een bewijs in de CoronaCheck app uploaden. Als dat met een PCR test gebeurde ,ontvangt u een internationale QR code, en anders een QR code die alleen geldig is voor ‘Toegang binnen Nederland’.

Lukt het niet direct? Check deze praktische oplossingen.

Vragen over de CoronaCheck-app? Neem contact op met de landelijke helpdesk via 0800-1421 (gratis), bereikbaar van maandag t/m zondag van 8.00 – 20.00 uur. Of stuur een e-mail naar helpdesk@coronacheck.nl.

Vragen over de registratie van uw gegevens bij de GGD? Neem contact op met de servicedesk via 0800-5090. Ook als u één vaccinatie heeft gehad na doorgemaakte coronabesmetting kunt u contact opnemen.

Als u de gegevens heeft geupload, dan kunt u een QR-code aanmaken. Dit is uw coronabewijs, waarmee u kunt reizen. U laat de code scannen als u het vliegtuig instapt of met de auto de grens overgaat.

Coronabewijs eenvoudig uitgelegd: Steffie over coronabewijzen

Coronamaatregelen

In het buitenland kunnen andere regels gelden dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor door van te voren de coronamaatregelen op uw vakantiebestemming te controleren.

Nieuw testbeleid voor reizigers en vakantiegangers

Sinds 27 juli 2021 hanteert Nederland geen quarantaineplicht meer voor burgers die Nederland inreizen en vakantiegangers die terugkeren. Wel geldt dit nog voor mensen die uit andere zeer hoog risicogebieden Nederland inreizen.Dit maakt het mogelijk om een nieuw testbeleid te hanteren voor terugkerende vakantiegangers en inkomende reizigers. Het testbeleid geldt vanaf 12 jaar. Kinderen onder de 12 zijn niet verplicht te testen, maar het mag natuurlijk wel.

Advies aan iedereen, ook volledig gevaccineerden: test jezelf. Is de zelftest positief, laat dit dan bevestigen bij GGD Hollands Noorden met een PCR-test.

Testen kan bij GGD Hollands Noorden via 0800-1202.

U ziet uw testuitslag binnen 30 uur na de test in de CoronaCheck-app.

U ontvangt een e-mail zodra uw uitslag bekend is. Deze kunt u bekijken via www.coronatest.nl. Let op! De e-mail kan in uw spamfolder terecht komen. U ziet uw testuitslag eerder via coronatest.nl dan in de CoronaCheck-app. Het kan tot 30 uur na de test duren voordat uw uitslag in de CoronaCheck-app staat. Via de CoronaCheck-app kunt u een QR-code opvragen waarmee u kunt reizen. Let op, uw testuitslag op coronatest.nl is geen geldig testbewijs.

Heeft u vragen over de app of andere reisgerelateerde vragen? Dan kunt u zich wenden tot onderstaande nummers.

 • Gegevens ontbreken/wijzigen CoronaCheckapp: 0800-5090 (08-20, 7 dgn. per week)
 • Testen voor je reis: testenvoorjereis.nl
 • Testen voor toegang: 088-777 08 09 (08-20, 7 dgn. per week)
 • Coronacheckapp Technische vragen: 0800-1421 (08-20, 7 dgn. per week)
 • Reisadvies: Ministerie van Buitenlandse Zaken: (24/7) 0031 24 724 72 47
 • DIGI-D helpdesk: 088-123 65 55 (08-20, 7 dgn. per week)

Handige links

Praktische oplossingen bij regelen coronabewijs
Vragen en antwoorden reizigerstesten

Contact met ministerie van Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor vragen over reizen, zoals paspoorten, reisadviezen of legalisaties. Je kunt dit contactcenter ook bereiken in geval van nood. Het telefoonnummer van het 24/7 BZ contactcenter is +31 247 247 247.