Vaccin-ontwikkelaar Janssen heeft Nederland, net als andere Europese landen, verzocht om de geleverde Janssen-vaccins nog niet in te zetten. Op dit moment loopt in de Verenigde Staten, waar het Janssen-vaccin al langer wordt gebruikt, een onderzoek naar meldingen van ongewone bloedstollingen, in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes.

In Europa is nog niet met het Janssen-vaccin gevaccineerd. Ook het Europees Medicijnagentschap (EMA) bestudeert de meldingen uit de VS. Naar aanleiding van het verzoek van Janssen houdt minister De Jonge (VWS)het besluit over de inzet van het Janssen-vaccin aan, totdat meer bekend is over het onderzoek van het EMA.

Onderzoek
De 6 klachten werden ontdekt na het toedienen van ruim zeven miljoen Janssen-vaccindoses. Het gaat tot nu toe dus om ongeveer één melding per 1,17 miljoen prikken. De vrouwen zijn tussen de 18 en 48 jaar. Johnson & Johnson stelt dat de gemelde trombosegevallen met de Europese toezichthouder EMA worden onderzocht. De farmaceut schort de uitrol van het vaccin voor onbepaalde tijd op. Johnson & Johnson stelt dat de maatregelen worden getroffen uit ‘extreme voorzichtigheid’.

Streep door rekening
Sinds deze week zijn in Nederland de eerste vaccins van farmaceut Janssen uit Leiden geleverd. Het gaat om een eerste partij van 79.200 doses. Daarvan was bijna de helft bestemd voor nog niet gevaccineerde medewerkers in de ziekenhuizen. Het voorlopig niet inzetten van het Janssen vaccin is een behoorlijke streep door de rekening. Het besluit om versneld te leveren aan de ziekenhuizen was ingegeven door de toenemende druk op de ziekenhuizen door de derde golf. Zij kunnen zich geen uitval door ziekte veroorloven.