GGD Hollands Noorden voert t/m eind juli een grootschalig online onderzoek uit naar de gezondheid en leefstijl van jongvolwassenen van 16 t/m 25 jaar. Bij het onderzoek wordt samenwerkt met enkele andere GGD-regio’s. Deelnemers kunnen online een vragenlijst invullen. De resultaten van het onderzoek zijn bedoeld om onder meer gemeenten te ondersteunen bij het gezondheidsbeleid gericht op jongvolwassenen.

In de leeftijdsfase van puber naar volwassene verandert er van alles. Jongeren experimenteren, zoeken een plek in de maatschappij en bepalen wat wel en niet bij hun past. Veranderingen treden op in bijvoorbeeld de relatie met ouders, opleiding, woonsituatie, arbeidsmarkt, relaties en seksualiteit, vriendschappen, financiën en gezond gedrag. Gemeenten hebben in toenemende mate behoefte aan informatie over de gezondheid en leefstijl van jongvolwassenen.

In 2019 en 2017 is een soortgelijk onderzoek gehouden onder deze doelgroep. Zo kunnen de onderzoeksresultaten deels worden vergeleken met die van 2019 en 2017 en ontstaat inzicht in trends van bijvoorbeeld drugs- en alcoholgebruik. In dit onderzoek worden ook de effecten van corona op de gezondheid en leefstijl van jongvolwassenen onderzocht. Zijn ze bijvoorbeeld minder alcohol gaan drinken? Of meer drugs gaan gebruiken? Of bewegen ze minder dan voor de coronacrisis?

Het invullen duurt maximaal 15 minuten en is anoniem. Jongvolwassenen worden actief benaderd om de vragenlijst in te vullen via school of opleiding, sociale media en via leeftijdsgenoten. Deelnemers maken kans op een Bol.com bon van € 10,- (winkans 1 op 10) of 1 van de 10 bluetooth speakers.