Voor jongeren onder de 18 jaar geldt vanaf vandaag een interval van 21 dagen tussen hun eerste en tweede vaccinatie. De GGD gebruikt deze termijn nu bij het maken van nieuwe vaccinatieafspraken voor jeugd van 12 tot en met 17 jaar.

De interval tussen twee mRNA-vaccinaties (Moderna en BioNtTech/Pfizer) voor 18 jaar of ouder is recent al verkort van 35 naar 28 dagen. De minimale interval voor het Moderna-vaccin is 28 dagen. De GGD kan bij het inplannen geen onderscheid maken tussen vaccinaties met BioNTech/Pfizer en Moderna. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar krijgen alleen BioNTech/Pfizer. Voor dit vaccin geldt een minimale interval van 21 dagen. Omdat hier geen onderscheid gemaakt hoeft te worden, is het voor deze groep mogelijk de interval verder te verkorten tot drie weken.

Het is voor volwassenen niet mogelijk om de interval te verkorten als er al een afspraak staat voor een tweede vaccinatie. Hiervoor is op dit moment onvoldoende vaccin beschikbaar. Jongeren onder de 18 kunnen desgewenst, voordat zij gevaccineerd zijn, wel de tweede afspraak vervroegen. Voor deze specifieke groep is voldoende vaccin.