Jeugd & jongeren

De coronapandemie vraagt om geduld en gezond verstand van onze jeugd en de jongeren. GGD HN biedt ouders en opvoeders de helpende hand.

Direct naar het laatste nieuws

Iedereen van 12 jaar en ouder is welkom voor vaccinatie. U kunt zonder afspraak langskomen of een afspraak maken via coronavaccinatie.nl.

Handig: eenvoudige uitleg over de COVID-19 vaccinatie.

Kinderen en testen

Er zijn wereldwijd in verhouding weinig kinderen gemeld met corona. Ook in Nederland zien we in de cijfers, dat kinderen een kleine rol spelen in de verspreiding van het virus. Meestal vindt verspreiding plaats onder volwassenen en van volwassene naar kind. Tussen kinderen onder elkaar en van kind naar volwassene komt minder vaak voor.

Maatregelen kinderen en jongeren

Kinderen en jongeren tot 18 jaar blijven in elk geval thuis als ze klachten hebben die lijken op corona. Ook kunnen zij worden getest, zelfs zonder klachten.
Testen wordt dringend geadviseerd als uw kind coronagerelateerde klachten heeft. Tot de uitslag bekend is, blijft uw kind binnen. Als huisgenoten houd je zo veel mogelijk afstand, hoe moeilijk dit ook is.

Vragen over zelftesten? Kijk hier

Voor de actuele quarantaine- en isolatieadviezen kijk op:
Gezinnen met kinderen en quarantaine | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Zie ook het BCO-protocol

 

 

 

Afspraak maken voor uw kind

U maakt als ouder/verzorger een afspraak via het landelijke nummer 0800-1202. Dit nummer is 7 dagen per week van 8.00 tot 20.00 uur bereikbaar

  • Kinderen vanaf 12 jaar moeten zelf ook toestemming geven aan de telefoon.
  • Kinderen van 16 of 17 kunnen zelf bellen voor een testafspraak.
  • Vanaf 18 jaar moet uw kind, in de meeste gevallen, zelf bellen.

Voor kinderen met een DigiD kunt u online een afspraak maken. Geen DigiD? Aanvragen duurt een paar dagen.

Tot de testuitslag blijft uw kind thuis en ontvangt u geen bezoek. Is uw kind erg ziek? Neem contact op met de huisarts.

Er is een dringend advies om uw kind ook te laten testen als:

  • juf, meester of een ander kind uit de klas/groep positief is getest. Uit voorzorg gaat uw kind 10 dagen in quarantaine. Na 5 dagen kan uw kind worden getest. Is de uitslag negatief, dan mag hij uit quarantaine.
  • uw kind als nauw contact naar voren komt in een bron- en contactonderzoek. Dit is het geval als bijvoorbeeld een gezinslid of een vriendje met wie hij gisteren heeft gespeeld, corona heeft. Laat uw kind zo snel mogelijk testen en bij een negatieve uitslag nog een keer op dag 5. Nog altijd negatief? Dan mag hij uit quarantaine.
  • uw kind onderdeel is van een bron- en contactonderzoek. Hij blijft thuis met milde klachten en laat zich testen, ongeacht de leeftijd.

Rijksvaccinatieprogramma
Na ontvangst van een uitnodiging van het RIVM/GGD HN kunt u online een afspraak voor de inentingen volgens het Rijksvaccinatieprogramma: DTP/BMR (9-jarigen), meningokokken ACWY (14-jarigen) en HPV (13-jarige meisjes).

Jeugdgezondheidszorg
De afspraken bij de Jeugdgezondheidszorg gaan gewoon door. De medewerkers zijn bereikbaar voor ouders/opvoeders en professionals.

Natuurlijk is het een beetje spannend om uw kind te laten testen. Gelukkig merken we dat kinderen het in de praktijk nauwelijks vervelend vinden. Onze medewerkers zijn ervaren en hebben ervaring met kinderen en jongeren. We houden er dus extra rekening mee en leggen uit wat er gebeurt. Er mag één ouder/verzorger bij de test zijn. De kindvriendelijke test die wij gebruiken, duurt maar een paar tellen.
Worden er meerdere personen uit uw gezin getest? Dan gebeurt dit altijd samen met uw kind(eren).

GGD Hollands Noorden heeft de meest betrouwbare PCR-test toegewezen gekregen, ook voor kinderen. Onze medewerkers nemen de tijd om uw kind gerust te stellen, zodat hij er zo min mogelijk van merkt. Ook krijgt hij een Dapperheidsdiploma mee.

Bij kinderen t/m 12 jaar wordt een innovatieve testmethode ingezet. Het wattenstaafje gaat 1-2 cm. de neus in en wordt dan een paar keer gedraaid. De keelswab is hetzelfde.

Bij de test wordt een dunne, flexibele wattenstaaf 1 tot 2 cm in de neus en keel gestoken. Dit duurt niet lang en hier voelen kinderen weinig van. Het is goed om uw kind voor te bereiden, bijvoorbeeld met de animatie van het RIVM boven aan deze pagina of het NOS-filmpje hieronder. Vertel ook dat de GGD-medewerker beschermende kleding aan heeft en dat het daarom moeilijk is om het gezicht te zien.

Testen is niet verplicht. Ouders/opvoeders beslissen hier zelf over. Heeft uw kind coronagerelateerde klachten? Hij mag thuis in quarantaine blijven en, als hij 24 uur klachtenvrij is, weer naar school of de kinderopvang. Het RIVM heeft hier een animatie over gemaakt.

Binnen 48 uur na de test kunt u de uitslag met de DigiD van uw kind online bekijken via coronatest.nl.
Heeft uw kind geen DigiD? Dan belt de landelijke afsprakenlijn om de uitslag door te geven.

Negatieve testuitslag?
Dat is fijn. Uw kind kan weer naar de kinderopvang of naar school, tenzij er nog een andere reden is waardoor het in quarantaine blijft. Dit is het geval als bijvoorbeeld een ander gezinslid COVID-19 heeft.

Let wel: de test is een momentopname. De kinderopvangorganisatie of de school mag dus niet vragen om een bewijs van deze negatieve testuitslag.

Positieve testuitslag?
Dat is niet leuk en voor uw kind en gezin heel vervelend. Maar u en uw kind weten het nu wél zeker. Gelukkig worden kinderen bijna nooit erg ziek van besmetting met het coronavirus, maar hij moet direct in isolatie, samen met alle andere gezinsleden/huisgenoten. Bent u ongerust, neem dan contact op met de huisarts. Uw kind kan pas weer naar school of kinderopvang als de isolatieperiode voorbij is, ook al is het al eerder 24 uur klachtenvrij. GGD HN belt u ook voor het Bron- en contactonderzoek.

Voor ouders/opvoeders en kinderen

 • Het Nederlands Jeugdinstituut heeft 10 tips verzameld voor gezinnen in de thuisblijfsituatie
 • Animatie voor kinderen als zij zich zorgen maken en angstig zijn omtrent corona
 • Steffie legt alles over corona in begrijpelijke taal uit.

Eenzaam, stress of onzeker?

Kinderen en jongeren kunnen door de strikte maatregelen, veranderde school- en thuissituatie onzeker worden of last hebben van stress en eenzaamheid. Wat kunt u als ouder/opvoeder doen? GGD Hollands Noorden biedt praktische handvatten. 

Kindertelefoon

Behoefte aan een luisterend oor? Bij de Kindertelefoon kunnen kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar terecht via chat en telefoon. Het is een veilige plek waar kinderen via een druk bezocht forum ook elkaar kunnen helpen.

Online chatcursus Grip op je dip

Tussen de 16 en 25 jaar? En wil je meer grip op je dip? De online cursus van Grip op je Dip bestaat uit 6 chatsessies van 1,5 uur. Er is begeleiding door een deskundige en je krijgt thuisopdrachten.

Jouw GGD voor jongeren

Op jouwggd.nl vind je alles over gezondheid voor jongeren, met antwoorden op vragen over je lichaam, je gevoel of dingen waar je thuis misschien liever niet over praat.

Platform eenzame jongeren

 
Voel jij je alleen? Dan ben je bij platform Eenzame jongeren op de juiste plek! Hier vind je informatie over eenzaamheid, ervaringsverhalen, tips (ook speciaal in coronatijden) en een zelftest. Ook is er een forum waarop je een vraag of berichtje kunt achterlaten en in gesprek gaan met andere jongeren.

Je gezond en goed voelen

Soms pieker je teveel of maak je je zorgen. Je bent niet de enige. Er zijn veel jonge mensen die last hebben van angstgevoelens, sombere gedachten en eenzaamheid. Met deze tips kom je de lockdown beter door.

Stay connected: Ontmoet anderen

Vind je het lastig om positief te blijven? Of voel jij je wel eens eenzaam? Blijf dan Up en doe mee met Stay Connected. Je komt in contact met andere jongeren waarmee je elke dag even contact hebt en lol maakt.