Ook uw kinderen kunnen in contact komen met corona. Dit kan zowel voorkomen binnen het gezin als via vriendjes of kennissen. Ook wanneer uw kind in coronatijd naar de kinderopvang, basisschool of middelbare school gaat, bestaat de kans dat uw kind in aanraking komt met iemand met corona.

Volgens het beleid van de overheid testen de GGD’en ook kinderen zónder klachten wanneer zij extra risico hebben gelopen op een besmetting. Dit is het geval wanneer een kind in de buurt geweest is van iemand met corona. Ook is het advies om te testen bij terugkomst uit het buitenland, voor kinderen van 13 jaar of ouder is dit in sommige gevallen zelfs verplicht.

We kunnen het ons voorstellen dat u vragen heeft over het testen van uw kind. Wanneer is het nodig? Waarom is het nodig? Hoe gaat dat testen in zijn werk? Welke testmethode wordt er gebruikt? Deze vragen beantwoorden we in dit artikel.

Wanneer een kind laten testen
Er zijn eigenlijk vier situaties waarbij geadviseerd wordt om een kind te laten testen:

 1. Heeft uw kind corona gerelateerde klachten? Dan is het advies het kind zo snel mogelijk te laten testen. Tot de uitslag bekend is, blijft uw kind binnen en houdt het zoveel mogelijk afstand van huisgenoten. Er zijn uitzonderingen op deze regel, die worden beschreven op deze webpagina van het RIVM.
 2. Wanneer een huisgenoot van uw kind positief getest is moet uw kind 10 dagen in quarantaine. Uw kind kan zich op dag 5 na het laatste contact met de besmette persoon laten testen om eerder uit quarantaine te mogen. Als uw kind nog niet beschermd is tegen corona dan krijgt uw kind ook het advies zich zo snel mogelijk te testen. Deze test is om te bepalen of uw kind op dat moment al corona heeft. Kijk in het vragen en antwoorden document onderaan dit artikel om te weten wanneer uw kind beschermd is tegen corona. Heeft uw kind de afgelopen 8 weken zelf corona gehad? Dan geldt er een uitzondering op de quarantaineregel.
 3. Komt uw kind naar voren in een bron- en contactonderzoek bijvoorbeeld omdat de docent, een ander kind uit de klas/groep of een vriendje of andere kennis positief is getest? In dit geval zijn er twee mogelijkheden.
  • Vond het contact plaats in een privésetting of op de middelbare school en gaat het om een nauw contact dan moet hij/zij in quarantaine. Het advies is dan uw kind op dag 5 na het laatste contact met de besmette persoon te laten testen. Als de testuitslag van de test op dag 5 negatief blijkt te zijn, mag uw kind uit quarantaine. De GGD bepaalt samen met u hoe goed uw kind op dit moment beschermd is tegen corona. Wanneer uw kind beschermd is tegen corona of jonger dan 4 jaar oud is, dan zijn de regels voor nauwe contacten minder streng.
  • Was het contact op de kinderopvang, BSO of basisschool? Dan hoeft uw kind niet in quarantaine en niet getest te worden. Let in dit geval wel goed op of uw kind in de 10 dagen na het contact klachten krijgt. Laat uw kind zo snel mogelijk testen als dit gebeurt.
 4. Bij terugkomst uit het buitenland wordt geadviseerd om een test te doen. Op welke dag na terugkomst de test plaatsvindt en of dit een zelftest is of een test bij de GGD is afhankelijk van het land of gebied waaruit uw kind terugkomt.
  • Komt uw kind terug uit een zeerhoogrisicogebied waarvoor de quarantaineplicht geldig is? Dan gaat uw kind 10 dagen in quarantaine. Op dag 5 na aankomst (terug) in Nederland kan uw kind zich laten testen bij de GGD. Is de uitslag negatief? Dan mag uw kind uit quarantaine. Voor kinderen tot 12 geldt geen quarantaineplicht, maar wel een dringend quarantaineadvies. Op de website van de Rijksoverheid kunt u meer informatie vinden over quarantaine na terugkeer uit het buitenland.
  • Komt uw kind terug uit een land waarop geen quarantaineplicht van toepassing is? Dan is het testadvies afhankelijk van welk land en hoe goed uw kind beschermd is tegen corona. Meer informatie vindt u op deze webpagina van de Rijksoverheid.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen uw kind niet te laten testen. Het laten testen van uw kind is nooit verplicht. Zit uw kind in quarantaine en wilt u uw kind niet laten testen? Dan mag een kind ook 10 dagen in quarantaine blijven om daarna klachtenvrij terug naar school of de kinderopvang te gaan. Dat is volledig aan u.

We begrijpen dat u het wellicht spannend vindt om uw kind te laten testen. Of dat uw kind hier zelf bang voor is. Geef dit altijd aan bij de testlocatie. Er zal dan extra rekening mee worden gehouden door bijvoorbeeld een heel kindvriendelijke en ervaren medewerker meer uit te laten leggen en uw kind gerust te stellen.

Bij kinderen tot en met 12 jaar wordt standaard extra zorg en aandacht aan het testen (soms zelfs met ‘testdiploma’) besteed. In de praktijk blijkt dat kinderen de testafname bij de GGD’en niet als erg vervelend beleven. Natuurlijk is het spannend van tevoren, maar we horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’. Als meerdere personen uit een gezin tegelijkertijd getest moeten worden, wordt u samen met uw kind getest.

Kinderen worden bij de GGD getest met een PCR-test. Tijdens de test wordt er met een wattenstaafje wat slijm uit de keel- en neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd. Voor meer informatie over de verschillende testmethoden verwijzen we u graag naar de website van de Rijksoverheid.

Klik hier voor vragen en antwoorden over het testen van kinderen.