Een herstelbewijs van corona is vanaf 29 november  365 dagen geldig in Nederland. Dat betekent dus langer een geldige QR-code als je naar de horeca, de bioscoop of naar een andere plek gaat waar een QR-code nodig is.

Het herstelbewijs wordt verlengd op basis van een advies van het OMT. In dat advies staat dat antistoffen tegen het coronavirus een jaar na infectie bij 90% van de mensen nog altijd aanwezig zijn. Ook bij een mild verlopen infectie werden antistoffen gevonden. Het herstelbewijs wordt dus verlengd omdat een eerdere infectie langer dan een half jaar beschermt tegen het virus. Uit een grote Deense studie bleek dat het beschermende effect ten minste 7 maanden was. Dat zou ook langer kunnen zijn, maar de studie liep niet langer dan dat. Een aantekening daarbij: het onderzoek werd uitgevoerd in een periode voor de opkomst van varianten. Het OMT stelt ook dat de verlenging van de termijn naar een jaar logisch is omdat mensen die beschermd zijn door vaccinatie voor onbepaalde tijd een geldige QR-code krijgen.

In het buitenland is het herstelbewijs niet een jaar, maar 180 dagen geldig. Het leidt dus alleen in Nederland tot een geldige QR-code. Het herstelbewijs in Europa van 180 dagen is bovendien alleen geldig na een positieve PCR-test. Een positieve antigeentest is niet voldoende, in Nederland levert dat wel een geldige QR-code op.

Mensen die nu al een herstelbewijs hebben kunnen die vanaf morgen in de CoronaCheck-App verlengen. Die app haalt de positieve testuitslagen uit het systeem van de GGD en van andere aanbieders. U moet dus wel even opnieuw een bewijs uit de app halen. Er raken na verloop van tijd steeds meer mensen voor een tweede keer besmet, maar toch is dat slechts een klein deel van alle positieve testen. Het percentage herbesmettingen van alle positieve tests is zo’n 1 tot 2%.