Vanaf zaterdag 5 juni krijgen 60-plussers die nog niet zijn gevaccineerd, opnieuw een uitnodigingsbrief voor hun coronavaccinatie. Zij krijgen een mRNA-vaccin. Daarmee willen RIVM, GGD en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) mensen die nog niet zijn gevaccineerd bewegen om alsnog een vaccinatie te halen.  

Behoort u tot deze groep, dan kunt u online (coronavaccinatie-afspraak.nl) of telefonisch een afspraak maken bij de GGD. U krijgt een extra brief thuisgestuurd, waarin het landelijke nummer is vermeld. De mensen van 90 jaar of ouder kunnen als eerste de herhaaloproep verwachten. Ook de 60- tot en met 64-jarigen die nog niet gevaccineerd zijn, kunnen vanaf zaterdag 5 juni een vaccinatie-afspraak maken bij de GGD.

Er worden op dit moment in Nederland ongeveer 1 miljoen prikken per week gezet. Bijna de helft van de Nederlanders heeft zijn eerste vaccinatie gehad. Nu de meeste 60-plussers en de meeste mensen met een (hoog-)medisch risico een kans hebben gehad om hun eerste vaccin te krijgen, komt de vaccinatie-operatie in een nieuwe fase. Er is dus nu ruimte om herhaaloproepen te doen, waarmee we de vaccinatiegraad nog verder kunnen verhogen.

Minister De Jonge (VWS): “Mensen kunnen om verschillende redenen de eerste oproep gemist hebben. Sommigen waren misschien ziek toen de oproep binnenkwam, anderen twijfelden nog of het kwam simpelweg niet uit. We willen al deze mensen de kans geven om zich, net als de vele leeftijdsgenoten die hen voor gingen, alsnog te laten vaccineren. Want daarmee bescherm je jezelf en elkaar tegen corona. Dat is ontzettend belangrijk. Want hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we het virus onder controle krijgen.”

Heeft u nog een tweede afspraak staan voor AstraZeneca? Laat u deze dan doorgaan. Dit beschermt u beter.