Mensen die zich gratis willen laten testen voordat ze op vakantie gaan, kunnen vanaf 30 juni een afspraak maken via  testenvoorjereis.nl. Er komen testlocaties door het hele land. Nederlanders kunnen zich vanaf 1 juli gratis laten testen om op vakantie te gaan. Ook mensen onder de 18 jaar kunnen er terecht. Het gratis laten testen is in de maanden juli en augustus mogelijk.

Voor sommige Europese landen is de testuitslag een coronabewijs. Een coronabewijs is ook mogelijk als als iemand volledig gevaccineerd is, of als iemand corona heeft gehad. Sinds gisteren zijn de vaccinatiebewijzen te dowloaden via de CoronaCheck-app.

Voor de vakantietesten is er de website: testenvoorjereis.nl. Er komt ook een speciaal telefoonnummer van de GGD om een gratis testafspraak te maken. Er zijn 2 testen mogelijk, een PCR-test of antigeen-test. Welke iemand nodig heeft hangt af van het land waar je naar toe gaat en het vervoermiddel waarmee je reist. Kijk op Nederlandwereldwijd.nl voor de regels die gelden in het land waar u naar toe reist. Via de GGD kunnen er dagelijks 35.000 mensen worden getest met een PCR-test. Voor een antigeentest kunt u bij andere partijen terecht. Als iemand negatief getest is, kan de uitslag worden toegevoegd aan de CoronaCheck-app of worden geprint. Zo kan dat worden getoond aan de vervoerder. Als iemand positief wordt getest, blijft diegene thuis..