Er komen gratis coronatesten voor mensen die vanuit Nederland op vakantie gaan naar het buitenland. Dit geldt alleen in de maanden juli en augustus en voor mensen die een coronatest nodig hebben. GGD Hollands Noorden speelt hierin ook een rol.

Let wel: bent u volledig gevaccineerd, dan kunt u vanaf 24 juni het Digitaal Corona Certificaat (DCC) aanvragen, dat per 1 juli beschikbaar komt.

Speciale website reizen
Binnenkort lanceert de Rijksoverheid de landelijke site testenvoorjereis.nl. Hier vindt u alle informatie. Ook komt er een publiekcampagne over hoe u deze zomer kunt reizen naar het buitenland.

Wilt u zich laten testen bij de GGD, dan kunt u straks een apart afsprakennummer bellen. Dit nummer wordt zeer binnenkort bekend gemaakt. U kunt hiermee alvast een afspraak maken vanaf 1 juli, maximaal 30 dagen voor vertrek.

Let wel: u kunt de afspraak voor de gratis test inplannen, maar de test zelf mag niet ouder zijn dan 72 uur. Regel uw afspraak dus op tijd, zodat u zeker bent van een plek.

Testen bij GGD: DigiD nodig
Als GGD doen we alléén de PCR-test. DigiD is bij ons noodzakelijk om de QR code te kunnen ophalen in de CoronaCheck-app, waarmee u een testbewijs kunt verkrijgen. Dit wordt nagevraagd bij het maken van de afspraak. We willen voorkomen dat u zich laat testen voor een testbewijs, terwijl u de uitslag vervolgens niet kunt gebruiken.

Als de uitslag bekend is, dan is deze voor u zichtbaar op www.coronatest.nl. U krijgt een e-mail als de uitslag online staat. Maximaal 4 uur na die e-mail is de uitslag ook zichtbaar in de CoronaCheck-app.

Testen via SON
U kunt zich ook gratis laten testen bij andere partijen, onder de noemer Stichting Open Nederland (SON). Op hun locaties kunt u eventueel terecht voor een papieren testbewijs. Deze locaties worden ook binnenkort bekend.