Sinds 2019 is de wereld in de greep van SARS-CoV-2. Dit is de naam van het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt. Eind 2019 brak de infectieziekte uit in het Chinese Wuhan. Dit veroorzaakte een wereldwijde pandemie. Op 27 februari 2020 werd het eerste officiële coronageval in Nederland geconstateerd.

Het virus kon zich snel verspreiden, mede door carnaval en terugkerende wintersporters. Ook het gebrek aan virustesten maakte dat eerst in Brabant, maar ook al snel in andere provincies besmettingen plaatsvonden. In het voorjaar van 2020 was er sprake van de eerste golf van de virusuitbraak en in het najaar de tweede golf.

Medio december 2020 waren meer dan 600.000 besmettingsgevallen geconstateerd op basis van een positieve coronatest. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat op dat moment al minstens 2 miljoen Nederlanders al besmet zijn geweest. Het RIVM meldt dat per januari 2021 het virus aan zeker 12.000 mensen het leven gekost. De daadwerkelijke sterfte als gevolg van de pandemie ligt hoger.

De overheid moest besluiten tot vergaande maatregelen. Nederland werd tijdens de eerste en de tweede lockdown stilgelegd. Onder meer alle scholen, universiteiten, bibliotheken, cafés, kapperszaken, musea, bioscopen en restaurants moesten de deuren sluiten. Sportwedstrijden en andere evenementen werden afgelast. Iedereen werd geadviseerd om 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren, zo veel mogelijk thuis te blijven en te werken. Buitenlandse reizen werden afgeraden en ook aan mensen uit het buitenland werd opgedragen alleen naar Nederland te reizen als dit noodzakelijk was.

Op 6 januari 2021 is gestart met de bevolkingsvaccinaties tegen het coronavirus. Eerst zijn zorgmedewerkers aan de beurt, om de druk op de zorg te verlagen. In de loop van 2021 wordt het hele vaccinatieprogramma verder uitgerold, onder andere door de GGD Hollands Noorden in de regio Noord-Holland-Noord.
Het RIVM geeft actuele informatie over de bestrijding van het coronavirus