Zelftesten zijn geschikt om te gebruiken bij mensen met corona-gerelateerde klachten. Dat heeft het Outbreak Management Team geadviseerd op basis van recent wetenschappelijk onderzoek. De minister heeft dit advies overgenomen. Daarom kunnen mensen die corona-gerelateerde klachten hebben, zich sinds vorige week vrijdag een zelftest doen. Maar ze kunnen zich natuurlijk ook nog steeds melden bij de GGD. Bij een positieve zelftest is een GGD-test altijd nodig. Het kabinet hoopt dat met dit advies meer mensen zich testen bij klachten.

Als de uitslag van de zelftest positief is, moeten mensen alsnog een GGD-test doen om de uitslag te bevestigen. Als de uitslag van de GGD-test ook positief is, start de GGD het bron- en contactonderzoek op. Daarnaast is een GGD-test nodig om een herstelbewijs te krijgen.

Voor mensen met een kwetsbare gezondheid, mensen die ernstig ziek zijn of mensen die in contact komen met kwetsbare personen is een zelftest niet afdoende. Voor hen blijft het dringende advies om zich te laten testen bij de GGD bij klachten. Ook cruciale medewerkers die werken met kwetsbare mensen, moeten zich standaard melden bij de GGD bij klachten. Bij de GGD neemt een professional de test af en is de uitslag nauwkeuriger.

Mensen die in quarantaine zitten omdat ze bijvoorbeeld in contact zijn geweest met een positief getest persoon, of omdat ze terugkomen uit een zeer hoog risicogebied, kunnen na 5 dagen een coronatest doen. Is die test negatief, dan kan de quarantaine beëindigd worden. Een zelftest is daarvoor niet geschikt. Deze mensen moeten een testafspraak maken bij de GGD.