Bent u in het afgelopen half jaar positief getest op het coronavirus? Dan kunt u bij het maken van een vaccinatieafspraak laten weten, dat u maar 1 vaccindosis nodig heeft. Experts hebben geoordeeld dat de na een besmetting opgebouwde immuniteit, in combinatie met een enkele vaccindosis, voldoende bescherming biedt tegen COVID-19.

Heeft u al een 2e afspraak staan? Dan wordt u verzocht om deze zelf even af te zeggen. Bent u besmet geraakt ná de 1e vaccinatie? Dan krijgt u wél die 2e prik.

Voor kwetsbare mensen, bij wie bijvoorbeeld het immuunsysteem is aangetast, geldt het advies niet. Zij moeten na een recente besmetting alsnog 2 prikken ontvangen om volledig beschermd te zijn tegen COVID-19. Ook Nederlanders die langer dan 6 maanden geleden positief getest zijn, volgen het reguliere schema van 2 prikafspraken.

Er hoeft geen bewijs van een recente positieve testuitslag overhandigd te worden. Dat kan niet gevraagd worden, vanwege de privacywetgeving en juridische obstakels. Mogelijk leidt de nieuwe strategie tot een versnelling van het vaccinatieschema. De vaccindoses die anders gebruikt zouden worden voor de 2e prik van recent besmette Nederlanders, kunnen nu worden ingezet als 1e dosis voor anderen.