GGD Hollands Noorden start 6 december met het prikken van boostervaccinaties. Dat is een extra vaccinatie voor 60-plussers. De boostervaccinatie gebeurt op advies van de Gezondheidsraad. Het kabinet heeft dit advies overgenomen om daarmee de meest kwetsbaren uit de samenleving nog beter te beschermen tegen corona. Ook bewoners van zorginstellingen en zorgmedewerkers krijgen de boosterprik aangeboden.

Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie bovenop de eerdere basisvaccinatie(s). De vaccinatie is bedoeld als oppepper die de werking van de eerste vaccinatieserie kan verbeteren. De booster helpt daardoor tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus. Mensen ouder dan 60 krijgen de boostervaccinatie als eerste aangeboden, omdat zij na de eerste vaccinatie(s) een minder hoge bescherming bereiken tegen corona. De doelgroep die in aanmerking komt voor een boostervaccinatie, krijgt een mRNA-vaccin van Moderna of BioNTech/Pfizer. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid op de locaties. Er is geen vrije keuze. Als iemand eerder Janssen of AstraZeneca kreeg, wordt ook de booster 1 van deze 2 mRNA-vaccins.

Uitnodigingsbrieven
Het RIVM verstuurt eind november de eerste uitnodigingsbrieven voor de boostervaccinaties, te beginnen bij de leeftijdsgroep 80+. Wie de brief heeft gekregen, kan de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn bellen om een afspraak te maken op een gewenste locatie en datum (vanaf 6 december). Als de mensen van 80 jaar en ouder aan de beurt zijn geweest, volgt de leeftijdsgroep van 60 t/m 79 jaar. De verwachting is dat de GGD in januari 2022 start met de vaccinatie van mensen van 60 t/m 79 jaar.

Zorgpersoneel
Ook zorgpersoneel met direct patiëntcontact krijgt een boostervaccinatie aangeboden. Dit om te voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona. Door het sterk toenemende aantal besmettingen met het coronavirus, worden ook meer mensen opgenomen in het ziekenhuis. De druk op de zorg neemt daarmee nog verder toe. De boostervaccinatie moet voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona.

Geen gevolgen voor coronabewijs