De vaccinatiebereidheid onder Nederlanders is de afgelopen maanden fors gestegen. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 98% van de 70-plussers zich heeft laten vaccineren of bereid is omdat te doen. Onder 55- tot 70-jarigen ligt dat aandeel op 85%.

Er worden op dit moment in Nederland ongeveer 1 miljoen prikken per week gezet. Bijna de helft van de Nederlanders heeft zijn eerste vaccinatie gehad. Nu de meeste 60-plussers en de meeste mensen met een (hoog-)medisch risico een kans hebben gehad om hun eerste vaccin te krijgen, komt de vaccinatie-operatie in een nieuwe fase. Er is dus nu ruimte om herhaaloproepen te doen, waarmee we de vaccinatiegraad nog verder kunnen verhogen.

Minister De Jonge (VWS): “Mensen kunnen om verschillende redenen de eerste oproep gemist hebben. Sommigen waren misschien ziek toen de oproep binnenkwam, anderen twijfelden nog of het kwam simpelweg niet uit. We willen al deze mensen de kans geven om zich, net als de vele leeftijdsgenoten die hen voor gingen, alsnog te laten vaccineren. Want daarmee bescherm je jezelf en elkaar tegen corona. Dat is ontzettend belangrijk. Want hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we het virus onder controle krijgen.”