Nederland zit weer in een zware lockdown. Hoe kon deze variant snel zorgen dat we versneld gaan boosteren én we ons weer aan strenge maatregelen moeten houden?

  1. Omikron ontsnapt aan antistoffen. De vele mutaties op het spike-eiwit spelen een belangrijke rol bij besmetting. Omikron heeft er 32, de deltavariant had 13 mutaties.
  2. Volgens een onderzoekwaarover The New York Times schreef, droogt het virus in de lucht minder snel uit. Hierdoor blijft het langer in leven en kan het makkelijker mensen besmetten.
  3. Menselijke cellen worden 2 keer zo snel geïnfecteerd door omikron als door de deltavariant. Maar omikron zou ook minder diep in de longen doordringen, waardoor u mogelijk minder ziek wordt.
  4. Doordat omikron afwijkt van de eerdere virusvarianten is de kans op herbesmetting of besmetting na vaccinatie veel groter dan bij de deltavariant.
  5. Tot slot lijkt het erop dat veel mensen het virus onder de leden hebben, zonder dat ze het merken. Zo verspreiden ze het dus zonder dat ze het weten.

(Bron: NRC)

Kunnen we met PCR-testen de omikronvariant goed vaststellen?
Ja. Verschillende laboratoria, waaronder het referentielaboratorium van de WHO, hebben hier onderzoek naar gedaan en dit bevestigd. PCR-testen tonen de aanwezigheid van een stukje genetisch materiaal van het coronavirus SARSsevere acute respiratory syndrome -CoVcoronavirus-2 aan in neus- en keelslijm. PCR-testen worden gebruikt om te bepalen of je het virus bij je draagt. Je krijgt bij de uitslag van een test niet te horen met welke variant van het coronavirus je besmet bent. Om dat te kunnen bepalen is verder onderzoek nodig. Het zogenaamde sequentieonderzoek. Dat betekent dat het virus, dat is afgenomen met een wattenstok in de neus en keel, verder wordt onderzocht. We kijken dan naar de bouwstenen van het virus. Door te kijken hoe het virus is opgebouwd kun je kenmerkende ‘bouwsteentjes’ van een variant herkennen.

Werken de zelftesten ook goed bij de omikronvariant?
Ja, antigeentesten zijn goed om de omikronvariant vast te kunnen stellen. Dat geldt dus ook voor de zelftesten (antigeentesten). Verschillende laboratoria hebben hier onderzoek naar gedaan en dit bevestigd. Antigeentesten kijken, net als PCR-testen, alleen of je het virus op dat moment bij je draagt. De test kijkt niet met welke variant van het coronavirus je besmet bent. Om dat te kunnen bepalen is verder onderzoek nodig.