Begin oktober kunnen de eerste gevaccineerde mensen een extra prik tegen het coronavirus krijgen. De uitnodigingen gaan vanaf 6 oktober de deur uit. Op 7 oktober kunnen de eerste uitgenodigde mensen terecht bij een van onze vaccinatielocaties  De extra prikken zijn bedoeld voor mensen van 12 jaar en ouder met een ernstige afweerstoornis.

Het gaat om zo’n 200.000 tot 400.000 mensen. Bij hen werkten de eerste 2 prikken mogelijk niet goed. Het kan zijn dat hun afweersysteem nog niet genoeg antilichamen tegen het coronavirus heeft aangemaakt, waardoor ze nog niet genoeg bescherming hebben opgebouwd. Een extra dosis kan helpen om de afweer sterker te maken. Bij de derde prik krijgen ze het Pfizer/BioNTech- of Moderna vaccin, ook als ze eerst een ander vaccin kregen.

De uitnodigingen worden in etappes verstuurd. Het duurt waarschijnlijk tot 4 weken voor iedereen is uitgenodigd, aldus het RIVM. Zodra de uitnodiging binnen is, kunnen mensen een prikafspraak maken. Ze kunnen ook met de uitnodiging binnenlopen op vaccinatielocaties met vrije inloop. Mensen die midden in een behandeling zitten, kunnen hun derde prik  nog niet krijgen. Het is volgens de Gezondheidsraad voorlopig niet nodig om de rest van de bevolking een boosterprik te geven. De vaccins werken bij hen nog goed genoeg om de kans op ziekenhuisopname of overlijden te beperken.